KANZEON ZEN CENTRUM 
Leraar
.........................................................................................................................Stefan Kenjitsu Coppens Sensei
Zen Master Sengai 1750-1837
In 2006 ontving Stefan Coppens de priesterlijke transmissie (Denkai), waarmee hij de Boeddhistische Geloften (Jukai) door kan geven. In 2019 ontving hij Shiho, volledige dharma-transmissie, (Denbo) en werd hiermee officieel opvolger van Genpo Roshi.

SHOKEN  - leerling worden -
Je kunt op verzoek officieel leerling worden van Kenjitsu Sensei. Tijdens een korte en besloten Shoken-ceremonie wordt de leraar-leerling verhouding geformaliseerd. De leraar en leerling spreken het vertrouwen in elkaar uit om samen de zenweg te gaan.

JUKAI  - boeddhist worden -
Jukai betekent letterlijk "receiving (Ju) the precepts (Kai)", het ontvangen van de boeddhistische geloften. In een Jukai-ceremonie belooft de student de Boeddha in zichzelf te realiseren. De leerling krijgt een boeddhistische naam en draagt voortaan tijdens de training een rakusu.   » info Jukai-ceremonie

SHUKKE TOKUDO - boeddhistisch monnik worden -
Na Jukai kunnen studenten er voor kiezen de boeddhistische geloften opnieuw te bevestigen door officieel monnik (unsui) te worden middels een Shukke Tokudo ceremonie. In de oude traditie betekende dat intrede in een klooster (Shukke - leaving home). Tegenwoordig kan een 'unsui' zen beoefenen en midden in het maatschappelijk leven staan, met gezin, familie, vrienden en werk. Het betekent in ieder geval een diepere 'commitment' met de Boeddha, Dharma en Sangha.
De Sangha staat onder leiding van Stefan Kenjitsu Coppens Sensei. Hij is een opvolger van de Amerikaanse Zenmeester Genpo Merzel Roshi, die op zijn beurt weer opvolger is van Taizan Maezumi Roshi (1931-1995), een van de belangrijke zenmeesters die het Zenboeddhisme van Japan naar het westen heeft gebracht. Stefan Coppens (1952) is afgestudeerd als sociaal-pedagoog aan de Universiteit van Utrecht. Hij kwam in aanraking met de zentraditie in 1983 en werd leerling van Genpo Merzel Roshi, bij wie hij ook de koantraining volgde. Genpo Roshi gaf hem de dharma-naam 'Kenjitsu' (to be truly modest) toen hij boeddhist (Jukai) werd in 1992.  Hij ontving in 1996 "Shukke Tokudo" (inwijding tot Boeddhistisch monnik).
© Copyright 1996-2024  -  Privacyverklaring